Instrumenten


Onze instrumenten

Trekzak

De trekharmonika of trekzak is eigenlijk de voorloper van het accordion. Toen dit instrument in het begin van de twintigste eeuw ten tonele verscheen, raakte de trekharmonika in de vergetelheid. Jammer, want ondanks de beperkingen van het instrument heeft het wel een heel eigen klank. Gelukkig zijn er de laatste jaren weer veel mensen die dat ontdekt hebben. Eén van de opvallendste verschillen met het accordion is dat bij de trekzak bij het indrukken van een knop, duwen of trekken een andere toon geeft.

Mondharp

Een klein instrumentje waarbij de mond als klankkast gebruikt wordt om het geluid van een trillend stalen tongetje te versterken. Hetzelfde principe als het accordeon met doorslaande tongen. De mondharp produceert veel boventonen, waardoor behalve ritme, ook melodieën gespeeld kunnen worden. Hoewel het een over de hele wereld gebruikt instrument is, is het in Nederland niet erg bekend

Nyckelharpa

Een instrument dat in een groot deel van Europa ooit bespeeld werd, maar bijna vergeten was. Vanuit Zweden is het instrument bezig een come-back te maken.

Draailier

De draailier is een middeleeuws bourdoninstrument waarbij de snaren worden aangestreken door een wiel. Een aantal bourdonsnaren klinken voortdurend terwijl de melodiesnaren met tangenten worden verkort en zo de toon maken. Karakteristiek is de ritmische begeleiding die ontstaat door tijdens het draaien van het wiel kleine schokjes te geven. Daardoor gaat een houten hamertje (trompetje) trillen, wat een ritmisch, snerpend geluid geeft. 

Doedelzak

De doedelzak is door de Romeinen over geheel Europa verspreid. Er bestaan dus meer doedelzakken dan alleen de Schotse. Frankrijk heeft bijv. 7 verschillende types, waaronder de hierboven afgebeelde zwarte, de cornemuse du centre. Deze is te herkennen aan een bourdon die evenwijdig naast de speelpijp loopt. De cornemuse heeft een bereik van anderhalf octaaf en is nagenoeg chromatisch.

De kleine doedelzak is een dudey, een variant op het Duitse hümmelchen. Zoals dat woord al aangeeft, is het een zacht en ingetogen klinkend instrument, wat komt door de cilindrische boring van de speelpijp.